II EDYCJA OGÓLNOPOLSKIEGO PROJEKTU „EKOMISJA W PODSTAWÓWCE”
Przez 6 miesięcy uczniowie dwóch klas ósmych - 8 uw i 8 ww realizowali projekt edukacyjny Polskich Banków Żywności „Ekomisja w podstawówce”. Głównym celem projektu była edukacja dzieci i młodzieży na temat ekologii, zdrowego stylu życia oraz niemarnowania zasobów, w tym żywności.
W ramach projektu uczniowie zapoznali się z treścią opowiadania Renaty Piątkowskiej
„Czarny banan i latający stół”, z którego dowiedzieli się, jak dużo potrzeba zasobów, aby wyhodować warzywa i owoce, co uświadomiło im, że marnowanie żywności jest bardzo złe dla naszego środowiska. Na podstawie kart sytuacyjnych i plansz storytellingowych wskazywali różne przypadki marnowania żywności i szukali rozwiązań, aby jej nie marnować. Na poparcie swoich propozycji sporządzili chlebek z mocno dojrzałych bananów. Zastanawiali się również nad zachowaniami i nawykami, które sprawią, że nasza planeta będzie mniej zaśmiecona i zanieczyszczona, jak też rozpoznawali zachowania prozdrowotne.
Dzięki udziałowi w projekcie uczniowie:
- wiedzą skąd pochodzi żywność i jakie zasoby są niezbędne do jej pozyskania,
- rozumieją, że marnowanie żywności wiąże się z marnowaniem innych zasobów,
- znają najważniejsze przyczyny marnowania produktów żywnościowych,
- wiedzą, jakie skutki ekologiczne, społeczne i ekonomiczne powoduje wyrzucanie żywności,
- są świadomi, co mogą zrobić, aby ograniczyć jej marnowanie,
- rozumieją, dlaczego lepiej wybierać żywność produkowaną lokalnie,
- są świadomi konieczności dbania o planetę i prowadzenia zdrowego trybu życia,
- znają sposoby na prowadzenie zdrowego i ekologicznego stylu życia,
- rozpoznają zachowania prozdrowotne.
Wioletta Dzik