Szkolny Dzień Kariery 2022
27 października 2022 r. odbył się VII Szkolny Dzień Kariery. Tegoroczne przedsięwzięcie miało nieco inną formę niż w latach poprzednich, ale możemy śmiało stwierdzić, że było przysłowiowym strzałem w 10. Tym razem wydarzenie odbyło się poza murami naszej placówki - gościliśmy w Restauracji ,,Wyszkowianka”, gdzie pod okiem profesjonalnej ekipy z branży gastronomicznej, zdobywaliśmy pierwsze doświadczenia pracy na otwartym rynku pracy. W spotkaniu uczestniczyli uczniowie klas 1 i 2 Branżowej Szkoły I Stopnia oraz klasy 7 i 8 szkoły podstawowej.
W świat zawodu wprowadzili nas: główny technolog restauracji – Pani Sylwia Borowicz oraz szef kuchni – Pan Grzegorz Witak. O specyfice pracy w zawodach z branży gastronomicznej opowiedziały uczennice II klasy szkoły branżowej, kształcące się w zawodzie pracownika pomocniczego gastronomii – Justyna Płatek oraz Edytka Mróz. W przygotowanej pod okiem Pani Izy Kowalskiej prezentacji przybliżyły zagadnienia związane z nauką i pracą w w/w zawodach. Następnie uczniowie mieli możliwość sprawdzenie swoich umiejętności w praktyce. Z zaangażowaniem podjęli się zadania z zakresu obsługi gości – nakrycia stołu oraz polerownia sztućcy.
Największą niespodzianką dla uczniów było spotkanie z Panią Moniką Garwolińską (Milczarek) – absolwentką naszej placówki, która poświęciła dzień wolny od pracy, żeby specjalnie spotkać się z nami i opowiedzieć o swojej drodze edukacyjno – zawodowej. Pani Monika od 12 lat pracuje na stanowisku pracownika pomocniczego gastronomii w restauracji ,,Wyszkowianka”. W ciągu wieloletniego doświadczenia wyspecjalizowała swoje umiejętności branżowe. Pod okiem szefa kuchni wykonuje smaczne potrawy, które cieszą się dużym uznaniem klientów. W swoim wystąpieniu opowiedziała o swojej ścieżce kariery, zmotywowała do podjęcia działań, realizacji celów, zwiększyła wiarę w nasze możliwości.
Dziękujemy serdecznie Restauracji ,,Wyszkowianka” za umożliwienie zorganizowania Szkolnego Dnia Kariery i przygotowanie pysznego poczęstunku.